Similes opgenomen in je testament? Laat het nakijken door je notaris!

Wie een goed doel in zijn testament heeft opgenomen via de techniek van het duolegaat, doet er goed aan dit document te laten controleren door een notaris. Het fiscaal voordeel dat vaak mede een drijfveer is achter het gebruik van een duolegaat verdwijnt namelijk binnenkort.

Het duolegaat is de techniek waarbij je je vermogen nalaat aan een goed doel op voorwaarde dat deze organisatie een vooraf bepaalde som van de nalatenschap doorgeeft aan een dierbare en daarop ook de erfbelasting betaalt. Daardoor zal de dierbare erfgenaam meer van je erfenis overhouden dan wanneer hij rechtstreeks van jou zou erven. De dierbare geniet een fiscaal voordeel op die manier. Deze fiscale meevaller verdwijnt vanaf 1 juli 2021. Meer nog, als je overlijdt na die datum is de kans groot dat het goede doel de erfenis zal verwerpen en je dierbare toch veel erfbelastingen op zijn erfdeel zal moeten betalen. Goede doelen zijn weldra geen erfbelasting meer verschuldigd op de sommen die ze via testament verkrijgen in Vlaanderen want het percentage successierechten zakt naar 0%. Tot 21 juli zijn goede doel nog erfbelasting verschuldigd aan een tarief van 8,5 procent.

Wil je vermijden dat je testament met opname van een goed doel niet de begoogde uitwerking heeft? Neem dan contact op met je notaris om een nieuw testament op te stellen of doe via Similes beroep op het gratis juridisch advies van Testament.be.

Vraag de gratis juridische gids erfrecht aan:

Mail similesmedewerker Freya Van langenhove